Ce este suplimentul de oxigen?
Inainte de 2020, poate ca nu te gandeai prea des la oxigen. Bineinteles, erai constient de faptul ca depinzi de el pentru a trai, insa probabil ca nu era una dintre grijile tale de zi cu zi.
Cand COVID-19 si-a facut aparitia la inceputul anului 2020, cu totii am devenit mai constienti de respiratie si de nevoia noastra de oxigen. Atunci cand tu sau o persoana draga este internata intr-un spital, din cauza unei probleme respiratorii, unul dintre primele lucruri care ii vor fi administrate este oxigenul suplimentar.
Pentru a mentine o respiratie normala atunci cand ai o problema medicala sau alte dificultati de respiratie, suplimentul de oxigen este prima si cea mai importanta interventie.
De ce este suplimentul de oxigen atat de important?
Suplimentarea cu oxigen este prima procedura in cazul unei concentratii slabe de oxigen in sange. De obicei, este administrat rapid, pentru a ajuta pacientul sa isi revina la normal cat mai curand posibil.
Oxigenul este esential pentru sanatate. Acesta este folosit de organism pentru a produce toata energia de care corpul are nevoie. De aceea, atunci cand avem o lipsa de oxigen, ne simtim de-a dreptul extenuati. Aceasta lipsa poate duce si la o stare generala de confuzie, respiratie alerta sau cu suierat, puls ridicat si tuse. Atunci cand un pacient prezinta aceste simptome, personalul medical va masura de indata nivelul de oxigenare si, daca este cazul, va suplimenta cantitatea de oxigen.
Suplimentul de oxigen si COVID-19
Unul dintre cele mai ingrijoratoare simptome ale afectiunii grave cauzate de COVID-19 este dificultatea de respiratie. Lipsa oxigenului este principalul motiv pentru care multi pacienti COVID-19 ajung la ATI sau necesita ventilatie mecanica.
Daca ai fost diagnosticat cu COVID-19, momentul in care lipsa oxigenului este semnalata de simptomele tale este si momentul in care majoritatea medicilor recomanda ingrijire de urgenta.
Mai intai, medicul va masura concentratia de oxigen din sange sau va folosi un pulsoximetru pentru a masura indirect nivelurile de oxigen.
Nivelurile normale de oxigen se inscriu intre 75 si 100 mmHg. Un doctor se poate ingrijora atunci cand oxigenul scade sub valoarea de 60 mmHg. In functie de rezultatele analizelor tale si de simptomele resimtite, medicul va lua o decizie potrivita pentru tine si, de cele mai multe ori, va recomanda suplimentarea cu oxigen.
Tu ai nevoie de oxigen suplimentar?
Atat timp cat nu experimentezi dificultati de respiratie, cel mai probabil nu ai o nevoie urgenta de oxigen suplimentar. In schimb, unele persoane, mai ales cele cu afectiuni respiratorii cronice, au o nevoie constanta de oxigen. Acest tip de oxigen este, de obicei, prescris de un specialist, medicul monitorizand frecvent starea pacientului respectiv.
Cu toate acestea, chiar si persoanele sanatoase prefera sa foloseasca un supliment de oxigen, ocazional. Oxigenul poate fi benefic daca petreci timp la altitudini inalte sau faci sport de performanta. Folosind suplimentul de oxigen, indiferent daca o faci regulat sau doar din cand in cand, beneficiezi de efectele sale fantastice pentru sanatate si stare de bine.
Intr-o lume in care virusul SARS-COV-2 inca exista, a avea o sursa suplimentara de oxigen la indemana te poate ajuta sa respiri mai bine, pana cand ajungi sa fii tratat de un medic. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei aflati in categoria de risc major, ce sunt predispusi la complicatii sau au boli respiratorii cronice.
In plus, iata o informatie interesanta: virusurile nu pot supravietui in medii in care oxigenul pur este prezent in concentratie mare!
Asadar, a avea la indemana un tub sau doua de Boost Oxygen poate fi o idee foarte buna pentru a suplimenta temporar oxigenul si pentru a respira mai bine.
Nu in ultimul rand, cand alegi sa folosesti un supliment de oxigen, discuta intotdeauna cu medicul tau, pentru ca acesta sa iti recomande cea mai buna solutie.
Comentarii